Off Topic: Agfa StudioCam

Discuss non-DSLR models (e.g. Coolpix cameras), other camera brands, your latest cool photography gadget, computer stuff and other photography related issues that don't fit in the Vintage Kodak and Nikon DSLR forums.
Post Reply
Ross_Alford
Posts:105
Joined:Tue May 16, 2006 1:10 pm
Location:Australia
Contact:
Off Topic: Agfa StudioCam

Post by Ross_Alford » Wed Jul 26, 2006 10:58 am

Sorry for the off topic nature of this post, but it does use Nikon lenses, at least.

I thought others here might be interested. I just bought a new-in-box Agfa StudioCam from nsxdream on eBay via the make-an-offer plan for $175. He sold one about a month ago for $159; I should probably have offered less, and probably would have if I had realized that he has even more of them, but anyway it looks like a very interesting thing to fiddle with, and is certainly a pioneering digital camera.

The reason for this post, though, is that in corresponding with him about shipping, etc., he mentioned that he has "a few more" If anyone else here is interested, it might be worth making him an offer, and you now have some idea of the upper end of the range to try. If anyone gets one for less than $100, though, I'm not sure I want to know about it...

Cheers,
Ross

Webmaster
Site Admin
Posts:1005
Joined:Fri May 20, 2005 4:12 pm
antispam:No
Location:Norway
Contact:

Re: Off Topic: Agfa StudioCam

Post by Webmaster » Mon Sep 18, 2006 6:29 am

Hi Ross,

Have you received the StudioCam yet? Would be interesting to hear from you when you've had a chance to test it.

Thanks,
Jarle

Ross_Alford
Posts:105
Joined:Tue May 16, 2006 1:10 pm
Location:Australia
Contact:

Post by Ross_Alford » Mon Sep 18, 2006 1:01 pm

I won't be able to say anything for a month or more yet--it went to my in-laws' in the USA, and I will pick it up when we next visit them, in October. Frustrating, but it saves a lot on postage. I'm certainly looking forward to having a go with it; scanning cameras suggest some interesting possibilities. I will report and possibly supply some samples, assuming I can get it to work.

Cheers,
Ross

Ross_Alford
Posts:105
Joined:Tue May 16, 2006 1:10 pm
Location:Australia
Contact:

Post by Ross_Alford » Sat Feb 24, 2007 8:26 am

The Studiocam box was so huge and heavy that I ended up having to post it to myself by seamail instead of picking it up.

After many trials and tribulations, including the US Postal Service letting the package sit for a few weeks in California then returning it to my relatives for not having a Customs declaration (which it did, in fact, have) and then the usual several months seamail in transit, I finally received my Agfa studiocam. I have hooked it up, and it works, but I would not want to use it much--it takes minutes to scan a full frame at high resolution, requires very high light levels to record a decent image, and of course must be tethered to a PC via a SCSI connection, and plugged in via a brick-sized AC adaptor. Next time we have a run of sunny weather I will try to take some photos outdoors with everything on extension leads; indoors you need very bright studio lights (which I do not have), or can only photograph very small objects (which is what I have done so far).

It's very easy to see why this didn't last long, a DCS or E2 would have been SO much better in every respect except resolution (it does have 16 MP resolution, and from my experiments so far, looks like it will be reasonable quality as long as there is the equivalent of bright sunlight). Like using a very clumsy view camera, with no movements.

Webmaster
Site Admin
Posts:1005
Joined:Fri May 20, 2005 4:12 pm
antispam:No
Location:Norway
Contact:

Studiocam

Post by Webmaster » Mon Feb 26, 2007 2:29 pm

Thanks for the update. Sounds like an awkward camera to operate..

Please post some photos if and when when you get a chance to test the camera properly :-)

Jarle

Post Reply